tisdag 25 december 2012

Ansjovistårta

Det här är en av favoriterna på julbordet och även till sillunchen på midsommarafton. Receptet kommer från någon gammal veckotidning som jag fick av mamma för hundra år sen. 
Kesella har jag inte hittat här, tanken var att ersätta den med ricotta. Tyvärr var det slut i affären, så det blev mascarpone istället och det fungerade utmärkt. 

Det här behövs:
250 g kavring
75 g smör
4 blad gelatin
1 röd lök, liten
10-12 ansjovis filéer
3-4 kokta potatisar
2 msk dill, hackad
2 msk gräslök, finhackad
3 dl kesella
3 dl creme fraich
svartpeppar
ev salt
Garnering:
löjrom eller annan rom
dill till dekoration

Gör så här:
Kantskär kavringen och mixa i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Fördela brödblandningen i botten på formen och tryck till så att det blir en kompakt botten. Ställ formen i kylen under tiden som fyllningen blandas.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
Skala och finhacka löken. Finhacka även ansjovisen och skiva den kalla potatisen. Blanda samman rödlök, ansjovis, dill, gräslök med kesella och hälften av creme fraichen.
Lägg det uppblötta gelatinbladen i en kastrull med creme fraich och värm tills gelatinet smälter. Vänd försiktigt ner gelatinblandningen med resten i bunken. Smaka av med salt och peppar. Häll hälften av blandningen över kavringbotten. Lägg på skivad potatis och häll på resten av smeten. Ställ i kylen i minst 6 timmar.

Servering:
Lossa tårtan ur formen och skär i tårtbitar. Garnera bitarna med löjrom och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar