onsdag 5 december 2012

Lussekatter och Saffranskransar

♪♪♪Hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med socker på........♪♪♪♪♪♪
T undrade om jag hade lust att baka något till honom till på torsdag då det ska hållas möte på arbetsplatsen. Självklart hade jag det. 

Det här behövs:
50 g jäst
150 g smör att smälta eller tillsätta rumstempererat
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
800-850 g vetemjöl
1 ägg
1 g saffran
ev russin
Till pensling:
1 ägg
En nypa socker
En nypa salt

Gör så här:
Dela jästen i mindre bitar i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Eller värm bara mjölken till 37°. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Häll lite av mjölken i morteln, blanda sen i det lösta saffranet i mjölkblandningen. Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt sedan resten samt ägg, salt, socker, ev russin, det rumstempererade smöret ( om det inte blandades med mjölken i kastrull)  och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Jäs degen under bakduk på dragfri plats i ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lite grann. Jag brukar bara "vika" den några gånger och sen baka ut till t.ex. lussekatter, stora och/eller små. Tryck ev ner russin i lussekatterna. Lägg på plåtar och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
Kransar: Kavla ut degen till en rektangel, bred på smör och riv över mandelmassa. Rulla ihop och lägg på plåt, klipp hack i degen och lägg flikarna omväxlande åt höger och vänster. Låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel och pärlsocker.
Grädda mini lussekatter i mitten av ugnen i ca 3 minuter på 250°, passa noga. Ta ut ur ugnen och pensla genast med uppvispat ägg blandat med en nypa socker och en liten nypa salt.
Grädda stora lussekatter i mitten av ugnen i ca 6-10 minuter på 225°. Pensla genast med ägg, socker och salt blandningen.
Grädda kransar i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter på 200°. Låt kallna under bakduk.

Mini lussekatter.

Saffranskrans med mandelmassa.

Saffranskrans med russin.

2 kommentarer:

  1. den med mandelmassa kommer jag ihåg som smått magisk!

    SvaraRadera
  2. Ja, den är så god. Men tyvärr är det den som din far tar med till jobbet imorgon. Kanske måste jag göra en till.....
    Kram mm

    SvaraRadera