måndag 14 januari 2013

Bœuf Bourguignon

Burgundisk köttgryta eller Bœuf Bourguigonon är klassisk fransk husmanskost. Det är praktiskt att dubblera receptet, grytan är ännu godare dag två då smakerna hinner mogna ordentligt. 

Det här behövs för 4 pers:
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
smör och rapsolja
salt svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2-3 dl rödvin
2 1/2 dl oxfond
100 g rökt sidfläsk
10 steklökar eller schalottenlök
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner

Gör så här:
Skär köttet i bitar och bryn det runt om i smör och olja i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och fond. Låt grytan sjuda under lock ca 1 1/2-2 timmar. Strimla fläsket, skala och dela ev lökarna, hacka vitlöken och dela champinjonerna om de är stora. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör och olja i en stekpanna. Lägg ner det i grytan och låt allt sjuda ytterligare ca 15 minuter. Strö över hackad persilja.
Servera med kokt potatis eller potatisstomp och gelé.


Kvällens dryck.



Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar