söndag 27 januari 2013

Marinerad Biff och Risknyten med Asiatisk touch

Den här rätten smakar lite "asiatiskt". Hettan i rätten är lätt att reglera själv beroende på vilken sorts chili man använder. Jag hade röd spansk peppar. Vill man ha rejäl hetta så finns det t.ex. Thailänsk chili eller Piri piri. 
Man ska inte låta sig skrämmas över den långa ingredienslistan, många av ingredienserna är sånt som brukar finnas hemma.  
Allt går att förbereda. Köttet är lika gott dag två. Risknytena går att göra färdiga i god tid och förvara svalt tills det är dags att grädda dem. 

Det här behövs för 4 pers:
600 g utskuren biff
Marinad 1:
1/2 dl soja, kinesisk
1/4 dl soja, söt
1/4 dl majsolja
1/2 msk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, pressad
Marinad 2:
1 1/2 dl pressad apelsin
1/4 dl honung, flytande
1/4 dl vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 dl mynta, hackad
Risknyten:
2 dl basmatiris
4 dl vatten
1/2 dl risvinäger
1/2 dl strösocker
2 tsk salt
1/2 dl sweet chilisås, thailändsk
1/2 lime, pressad
1 tsk ingefära, riven
1 spansk peppar, finhackad
1/2 dl chachewnötter, hackade
1/2 dl bladpersilja, finhackad
10 st filodegsark, ca 20-25 cm Ø
1 äggvita
Pensling:
majsolja
sesamfrö
flingsalt
Rödlökscrudité:
1 rödlök
3 salladslökar
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
Sallad:
ruccola eller annan sallad
vattenmelon, mango, papaya eller annan söt exotisk frukt
olivolja
salt

Gör så här:
Köttet:
Blanda alla ingredienser till marinad 1. Putsa köttet fritt från hinnor. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden och knyt påsen. Låt stå i kylen ca 12 timmar.
Värm ugnen till 100°C. Lägg köttet i en ugnsform och stek i mitten av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 58-62°C, ca 1-1 1/2 timme.
Ta ut köttet och låt det kallna.
Blanda alla ingredienser till marinad 2. ( den ska serveras till köttet)

Rödlökscrudité:
Skala och skiva rödlök och salladslök. Blanda den med olja och salt. Ställ svalt minst en timme.

Risknyten:
Skölj riset i kallt vatten. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Koka upp risvinäger, socker och salt. Rör tills socker och salt har löst sig.
Häll risvinägerblandningen över det färdigkokta riset. Låt riset kallna.
Blanda sweet chili, limesaft och ingefära. Häll blandningen över riset. Tillsätt spansk peppar, chachewnötter och persilja. Blanda allt.
Lägg ca 1 dl risblandning i mitten på varje filodegsark. Pensla med äggvita runt kanterna och lyft upp runt om och forma till ett knyte. Jag tyckte att det var svårt att få det att fästas ihop endast med äggvitan. Jag knöt en bit steksnöre runt varje risknyte. Lägg knytena på en bakpappersklädd plåt.
Pensla med olja och strö över sesamfrön och flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de har fin färg.

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor och häll några skedar av marinad nr 2 över, servera tillsammans med  rödlökscruditén och risknyten samt den fruktiga salladen. MUMS!



Rödlökscrudité
Chinin Blanc Demi Sec
passade mycket bra till maten.


Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar