onsdag 13 februari 2013

Kalvmedaljonger



En jättegod varm sallad där det finns både sötma, beska, sälta och syra. Päronen och löken blir otroligt goda efter rostning i ugnen. Endivsallad är ingen stor favorit hos oss så vi valde en annan sallad. 

Det här behövs:
600 g kalvfilé
2 päron, skalade
16 pärllökar eller steklökar
2 msk timjan, färsk
1 dl kalvsky
2 msk balsamvinäger
3 msk rapsolja
2 dl valnötter
2 endiver eller annan sallad med lite beska
100 g roquefortost
smör och olja till stekning

Gör så här:
Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat innan tillagning. 
Värm ugnen till 225°C. Skala löken och dela päronen i halvor. Gnid in päron och lök med salt, olja och timjan. Rosta i ugnen tills löken är mjuk. Ta ut ur ugnen och dela päronen en gång till. Rosta valnötterna i torr stekpanna. Gör en vinägrett på kalvsky, vinäger och rapsolja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Skär kalvfilén i 1 1/2 cm tjocka bitar. Krydda med salt och svartpeppar och stek i olja och smör ca 90 sekunder på båda sidor. Lägg köttet åt sidan med folie över och låt vila några minuter. 
Fördela endivbladen på ett serveringsfat. Lägg sen på päron, lök, kött, valnötter och toppa med roquefortosten. Ringla över vinägretten. 

Gott att dricka till. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar