söndag 3 februari 2013

Skållat rågbröd

Ett jättegott frukostbröd som tar sin lilla tid att göra, men som tur är så behöver man inte "vakta" degen under tiden den jäser. Det kan vara praktiskt att göra två eller t.o.m tre bröd när man ändå är i farten. 

Det här behövs till ett bröd:
Skållning:
100 g rågmjöl
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
250 g kokhett vatten

Gör så här:
Stöt kummin och fänkål i en mortel och blanda med mjöl och hett vatten. Täck bunken med lock eller plast och låt stå tills det svalnat eller över natten.

Deg:
skållningen
100-125 g vatten
5 g jäst
50 g brödsirap
200 g rågmjöl
200 g vetemjöl
10 g salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en kladdig deg. Täck bunken och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 6-8 timmar.
Skrapa ner degen i en smord, mjölad form och låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Värm ugnen till 250°C.
Sätt in brödet i ugnen och grädda 15 minuter, sänk värmen till 200°C och grädda ytterligare 15 minuter. Tag ut brödet ur formen och grädda ca 10 minuter till. Brödet får då en härlig skorpa runt om.
Låt brödet svalna ordentligt insvept i en handduk innan det skärs upp.

Tips: receptet går bra att dubblera.

Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar