måndag 25 februari 2013

Surdeg

Förra veckan påbörjade jag en surdeg. Den har jag skött om som ett litet barn. Jag har matat den med vatten och råg/vetemjöl varje kväll. 

Det här behövs:
Dag 1:
1 dl vatten, ljummet
1/2 dl rågmjöl, ekologiskt
1/2 dl vetemjöl, ekologiskt

Dag 2:
1 dl vatten, ljummet
1/2 dl rågmjöl
1/2 dl vetemjöl

Dag 3:
1 dl vatten, ljummet
1/2 dl rågmjöl
1/2 dl vetemjöl

Gör så här:
Dag 1:
Rengör en glasburk noggrant. Häll i vatten och rör i råg och vetemjöl.
Förvara burken i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 2:
Kanske har surdegen kommit igång redan. Om inte så är det bara att vänta.
Mata surdegen med vatten och mjöl, rör om. Låt stå i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 3:
Mata surdegen med vatten och mjöl, rör om. Låt stå i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 4:
Nu är förhoppningsvis surdegen färdig för att bakas med.
Det bör finnas bubblor i surdegen nu och doften ska vara mild och lite syrlig.

Det är bra att mata sin surdeg kvällen innan det är dags att baka. Surdegen ska vara frisk och bubblig.
Spar en liten slatt efter varje baktillfälle och börja mata igen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar