fredag 15 mars 2013

Biff Stroganoff


Det finns nog hur många recept som helst på den Ryska rätten Biff Stroganoff. Det sägs att originalrätten innehåller nötkött, svamp, citron, fransk senap och smetana. Min variant innehåller varken senap eller svamp. Smetana har jag inte hittat här. Däremot hittade jag en produkt som heter Fjørd, den liknar svensk gräddfil, dock lite tunnare i konsistensen. 
Håll tillgodo, det här är min version av Biff Stroganoff. 

Tidsåtgång: 20-40 minuter.
Det här behövs för 2 pers:
300 g oxfilé, utskuren biff eller liknande
1 gul lök, hackad
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1-1 1/2 dl vatten
1/2 oxbuljong, tärning eller kapsel
1 dl fjørd, gräddfil eller crème fraiche
1 tsk sherry eller pressad citron

Gör så här:
Skär köttet i strimlor. Bryn fettet i en stekpanna. Bryn köttet på hög värme, lägg åt sidan. Minska värmen i pannan och bryn löken och lägg sedan tillbaka köttet. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, buljong och vatten. Efterstek under lock tills köttet är mört. (hur lång tid det tar, beror på vad man har valt för kött).
Blanda i fjørd eller gräddfil precis innan servering. Smaka av med salt, peppar och lite sherry eller pressad citron.
Servera med kokt ris eller kokt pressad potatis samt en grönsallad. Rönnbärsgelé och saltgurka är gott till.

Clos Cristal, Les Murs
85% Cabernet Franc,
15% Cabernet Sauvignon
från Saumur Champigny
Приятного аппетита=Smaklig måltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar