söndag 17 mars 2013

Räksoppa med Pilgrimsmusslor


Efter en heldag i snålblåst och (vin)källarfukt i Saumur var det gott med en värmande soppa. Receptet har jag hittat i en Femina av äldre datum. Många av ingredienserna till soppan inhandlades på marknaden i Saumur. 

Tidsåtgång: ca 50 minuter.
Det här behövs för 4 pers:
500 g räkor med skal
1/2 dl rapsolja + till stekning av musslorna
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 lök, gul
1 dl vin, vitt
1 l fiskbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl grädde
salt, peppar
3 salladslökar
100 g sockerärtor
2 plommontomater
8-12 pilgrimsmusslor

Gör så här:
Skala räkorna, spar skalen. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg ner räkskalen. Lägg på locket och låt skalen fräsa på ganska hög värme i ca 4-5 minuter. Tillsätt tunnstrimlad morot, vitlök och gul lök. Häll på vin och buljong. Rör ner tomatpurén. Låt småkoka under lock i ca 20 minuter. Sila ner skyn i en annan kastrull och häll på grädden. Låt koka i ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Om man vill ha soppan tjockare kan man reda av den med 1-2 tsk majzena utrört i lite kallt vatten.
Skär salladslök och sockerärtor tunt. Klyfta tomaterna och skär ev bort skalet. Finstrimla tomatköttet. Blanda salladslök, sockerärtor och tomatkött med räkorna och fördela i varma sopptallrikar. Salta och peppra pilgrimsmusslorna och grilla dem i het grillpanna ca 30 sekunder på var sida. Fördela i sopptallrikarna och häll på den heta soppan.
Servera soppan med baguette.


Bon Appétit!
Clos Mosny 100% Chenin Blanc
från Domaine de la
Taille aux loups
Jättegott till soppan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar