fredag 22 mars 2013

Risgratäng och Grönpepparbiffar

Ibland blir det mat över!? Istället för att kasta bort tex kokt ris, så brukar jag göra den här risgratängen. Enkelt, snabbt och gott. Den passar bra att servera till nästan vad som helst, köttfärsbiffar, korv, skinka, rostbiff eller bara som den är.

Tidsåtgång: ca 30 minuter.
Det här behövs:
5 dl ris, kokt
1 purjolök
smör att steka i
10-15 cocktailtomater
150 g mozzarellaost
svartpeppar

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.
Skär purjolöken i tunna skivor och fräs den mjuk i stekpanna. Halvera cocktailtomaterna. Skär osten i små bitar. Blanda riset med purjo, tomater och ost. Lägg i en ugnsform och mal över lite svartpeppar. Låt stå i ugnen ca 20 minuter.



Vi åt grönpepparbiffar till risgratängen. Tyvärr hällde jag sås över biffarna innan fotografering, men det som skymtar under såsen är jättegoda grönpepparbiffar. 

Tidsåtgång: ca 30 minuter.
Det här behövs till 7-8 biffar:
350 g nötfärs
1 ägg
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd eller dagsgammalt vitt bröd
2 msk grönpeppar i lag
salt
Sås:
2 dl grädde
skyn från grönpepparbiffarna
ev lite fond
ev majzenaredning

Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde, låt svälla en stund. Blanda i färs, ägg salt och 1 1/2 msk grönpeppar.
Forma till biffar. Stek först på hög värme på båda sidor, sänk sen värmen och efterstek tills de är genomstekta. De kan också efterstekas i ugnen tillsammans med gratängen.
Sås:
Vispa ur stekpannan med lite vatten. Sila ner i en kastrull, slå på grädde och tillsätt 1/2 msk grönpeppar. Låt koka ihop. Smaka av. Tillsätt ev lite fond. Red såsen om tjockare konsistens önskas.

Lokalt vin, 100% Cabernet Franc
passar bra till maten. 


Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar