fredag 3 maj 2013

Cheescake på Kavringbotten toppad med rökt Lax


Dags att ploppa en champagne igen. Champagnen får sällskap av goda små cheesecake på kavringbotten toppade med lite kallrökt lax och gräslök. Idag firar vi bland annat att det är fredag. Skål!

Det härbehövs:
2 skivor kavring eller rågbröd
30 g smör
1 dl philadelphiaost
3 msk crème fraiche
1 msk pepparrot, finriven
salt,peppar
1 gelatinblad
gräslök
50 g kallrökt lax eller rom (lax, forell eller löjrom)

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i ca 10 minuter.
Lägg plast i en liten form ca 8*8 cm.
Smält smöret, mixa kavring och smör till en smulig massa. (Ibland skär jag bara en tunn skiva av kavring eller rågbröd och lägger i botten på formen utan att mixa med smör.) Platta ut bröd/smörblandningen i botten på formen och tryck till så att det blir kompakt.
Blanda ost och crème fraiche med pepparrot, salt och peppar. Värm 1 msk av blandningen och smält ner gelatinbladet. Blanda ihop med resten av blandningen. Fördela smeten på brödbotten och kyl i ca 3 timmar. Strö över finhackad gräslök och lägg på en liten bit lax, eller lägg på lax/forell eller löjrom och något grönt, tex krasse, dill eller gräslök.



2 kommentarer: