måndag 17 februari 2014

Kalvfilé med belugalinser, semitorkade cocktailtomater och skummig jordärtskockssås

Den här rätten var verkligen supergod!! Vi åt den till varmrätt på alla hjärtans dag. Belugalinssalladen kan man ha som tillbehör till nästan vad som helst. Hittar man inte belugalinser så går det bra att använda puylinser också. De är dock lite mjöligare i konsistensen och inte lika svarta och blanka som belugalinserna är. 

Det här behövs till fyra pers:
600 g kalvfilé
basilika, plockade blad
citronskal, rivet
svartpeppar, från kvarn
salt
smör att steka i

Belugalinssallad:
15 cocktailtomater
salt
socker
2 dl belugalinser (går bra med puylinser också)
1 hönsbuljongtärning
½ vitlöksklyfta
timjan, helst färsk
75 g sidfläsk
1 msk smör att steka i

Jordärtskockssås:
200 g jordärtskockor
1½+½ dl mjölk
½ dl grädde
¼ hönsbuljongtärning/kapsel
¼ dl vatten
salt
vitpeppar
½ tsk pressad citron

Gör så här:
Belugalinssallad:
Värm ugnen till 150°C. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Strö över lite salt och socker, torka mitt i ugnen i ca 60 minuter.
Koka linserna mjuka i vatten med hönsbuljong, en timjanstjälk och vitlök i ca 15 minuter. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten.
Skär fläsket i  små tärningar och stek det knaprigt. Lägg det på ett hushållspapper och låt det rinna av.

Kalvfilé:
Värm ugnen till 150°C. Putsa köttet. Salta och peppra och stek det runtom i stekpanna med smör. Lägg ut ett bakplåtspapper med finstrimlade basilikablad och rivet citronskal på. Rulla in filén i pappret och svep sen om lite folie. Tillaga i ugnen till filén uppnår ca 50-55°C i innertemperatur. Ta ut filén och låt vila ca 10 minuter innan den skärs upp.

Sås:
Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem i mjölk, grädde, vatten och buljong tills de är mjuka.
Mixa såsen slät med stavmixer. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.

Servering:
Hetta upp en stekpanna med smör i. Stek linserna 2-3 minuter så att de blir varma. Tillsätt sidfläsket, torkade tomater och plockad timjan eller annan ört.
Koka upp såsen och häll i ½ dl mjölk och pressad citron. Mixa såsen skummig. Tillsätt eventuellt mer mjölk om såsen är för tjock.
Lägg upp linsblandningen på varm tallrik. Skär köttet i skivor, skumma upp såsen och servera den till.

Inspiration från AoM.




   
Den här Chiantin passade mycket bra till maten. 


Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar